ההחלטה על גירושין אף פעם איננה קלה. לעתים היא מגיעה בהבנה והסכמה של שני הצדדים שהגיע הזמן להתגרש, בין אם במאבק משפטי או בגירושין בהסכמה ויש מקרים בהם היוזמה לגירושין היא של צד אחד בלבד, במהלך של "הפתעה" ברמה כלשהי כלפי הצד השני. לפעמים זאת הבחירה הנכונה ולפעמים עדיף לבחור בדרך אחרת. כדאי לדעת את ההבדלים והמשמעות מראש.
יהודים אשר התחתנו חתונה יהודית ברבנות צריכים לפנות אל הרבנות גם כדי לפתוח תיק גירושין, אם בחרו לעשות זאת. יש מקרים בהם הפנייה משותפת ובהסכמה ויש מקרים בהם צד אחד בוחר לפתוח תיק גירושין ולהתחיל בתהליך הזה. בכל מקרה שבוחרים ובעיקר אם מדובר על התחלת ניהול הליך גירושין ביוזמת צד אחד בלבד, יש צורך להוכיח עילה לגירושים שעומדת בהגדרות בית הדין הרבני.
מהן עילות גירושין של בית הדין הרבני?
בית הדין לרבנות קבע מספר עילות אפשריות להצדקת גירושין בין בני זוג יהודים. המטרה היא שגירושין לא יהיו בפזיזות ורק בשל מחלוקת או ויכוח בין בני הזוג. כאשר אין עילה מספקת, יעשו בני הזוג מאמץ לשמור על הנישואין שלהם ועל אחדות המשפחה.
יש כמה עילות לגירושין:
- עילה על רקע גופני – מום או מחלה פיזית או נפשית, מום הפוגע בתפקוד מיני תקין, עקרות ממנה סובל הבעל או חוסר אונות.
- עילה על רקע התנהגותי – אלימות פיזית ו/או מילולית מתמשכת, התעללות פיזית או נפשית, סירוב לקיום יחסי מים לאורך זמן, התמכרות לסמים, בגידה, בעל שאיננו מפרנס את אשתו למרות שיש לו היכולת לכך או אישה הגורמת לבעלה לעבור על מצוות הדת.
מתי פותחים תיק גירושין במעמד צד אחד?
ראשית כל חשוב לציין שאם אתם מתלבטים בסוגיה זאת, רצוי מאוד שתשכרו לשם כך עורך דין גירושין שיוכל לתת לכם יעוץ משפטי שרלוונטי במדויק למקרה שלכם. כמו כן נציין שרבים בוחרים בשנים האחרונות לבחור באפשרות של פתיחת תיק גירושין בהסכמה ולא במעמד צד אחד וזאת כדי להימנע ממאבקים משפטיים ארוכים, יקרים ומתישים נפשית כאשר יש אפשרות להגיע להסכמות בכל הסוגיות המרכזיות די מהר ובצורה הוגנת בין שני הצדדים.
במידה ובכל זאת אתם נמצאים במצב הו אתם תחת אחת העילות שציינו קודם לכן ואין סיכוי שתהיה הסכמה על גירושין בדרכי נועם, רצוי לבחור בהליך של פתיחת תיק גירושין במעמד צד אחד. מקרים כאלו הם לרוב כאשר יש אלימות של הבעל כלפי האישה, בגידה של האישה בבעל או בעיות במערכת היחסים בין בני הזוג, בעיקר בכל הקשור לאינטימיות וקיום יחסי מין תקינים מסיבות כאלו ואחרות.
לסיכום, חשוב לדעת שאם אתם פותחים תיק גירושין ביוזמה שלכם בלבד בבית הדין הרבני, כדאי שתבחרו מראש היכן לנהל את ההליך בהמשך. תוכלו לבחור בין בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני ולא בשניהם. כאן יש חשיבות רבה ליעוץ המשפטי שתקבלו מעורך דין גירושין שמיצג אתכם. יש יתרונות וחסרונות לכל אחת מהאפשרויות הללו וכל מקרה לגופו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד אמיר בר-לב – עורך דין משפחה בנהריה, אשר עוסק בדיני משפחה (גירושין, הסכמי ממון, צוואות וירושות).