מרוץ החיים גורם לנו לא פעם לחפש ריגושים שיאפשרו לנו "בריחה" מהמציאות, אדרנלין והנאה. הדבר יכול להוביל לצורך בגירוי הולך וגובר של אותו הריגוש והדבר הופך להתמכרות של ממש. בין אם מדובר על התמכרות לסמים, אלכוהול, ספורט או משחקי מחשב, יש לטפל בהתמכרות לפני שהיא הופכת להיות הרסנית לחיים שלך.
התמכרות לסמים, שופינג, הימורים או אפילו משחקי מחשב יכולה להרוס את החיים של המכור. במקרים רבים ההתמכרות הופכת למרכז חייו של אותו אדם והיא פוגעת ביכולת שלו להתפרנס (לעבוד), לשמור על קשר זוגי תקין ואף מרחיקה אותו מחבריו וקרובי משפחתו. במקרים מסוימים התמכרות מובילה לדיכאון, בדידות ואף להתאבדות.
איך מזהים התמכרות מסוכנת\כפייתית?
זיהוי של התמכרות לוקח לפעמים זמן רב ואז מדובר בבעיה של ממש ואילו לעיתים אפשר לזהות זאת בשלבים מוקדמים יחסית. לכן, אם אתם מזהים התמכרות של אדם קרוב אליכם, כדאי ולנסות להציע לו עזרה או שיפנה לקבלת אבחון או טיפול בהתמכרויות.
דרכים לזהות התמכרות:
- מחשבה ממוקדת – הכוונה לא למיקוד בחיי זוגיות, במשפחה או בעבודה אלא דווקא בהתמכרות. לדוגמא מחשבה על אלכוהול בקרב מכורים לחומר או מחשבה על שופינג 24 שעות ביממה אצל מכורות לשופינג.
- הקדשת זמן – כאן ההתמקדות היא בהשגת החומר או במימוש ההתמכרות כמו למשל רצון יומיומי להשיג מנת סם או לגשת לדוכן הימורים.
- סדר עדיפויות – כאשר החשק לבצע את ההתמכרות (שופינג) או לצרוך את החומר המזיק (אלכוהול, סמים וכו') גובר על פעילות פנאי ובילוי עם חברים או משפחה או על חשבון דברים אפשריים אחרים, מובן שסדר העדיפויות פגום.
- נזק מצטבר – הזוגיות נהרסת, מפוטרים מהעבודה, מאבדים חברים קרובים אבל במקום להפסיק עם ההתמכרות ולשקם את החיים בוחרים בדיוק להיפך ו"בורחים" אל ההתמכרות תוך כדי הגדלת הנזק.
- הכחשה עצמית – נקודה עצובה היא שרבים מהמכורים מזהים בעצמם שהם בשלב של התמכרות כפייתית לחומר או לדפוס התנהגות בעייתי, אך מעדיפים להתעלם מכך ואף להכחיש זאת בפני חברים שרומזים או מציינים זאת לפניהם.
איך מטפלים בהתמכרויות הורסות חיים?
ראשית כל רצוי לנסות ולטפל בהתמכרות כמה שיותר מוקדם ולא כשכבר החיים הרוסים והדבר רק מוסיף קשיים על המכור. הדרך להתמודד עם התמכרויות היא באמצעות טיפול של איש מקצוע אשר ידע לזהות את הגורם או המניע להתמכרות ואז למצוא דרכים לשלוט בדחפים שמובילים אליה.
לעיתים קרובות, טיפול בהתמכרויות מבוצע באמצעות טיפול רגשי אשר משלב כלים קוגניטיביים – התנהגותיים (CBT) או באמצעות טיפול זוגי בשיתוף בני הזוג ואף במסגרות של טיפול קבוצתי כמו של קבוצות 12 השלבים (בעיקר לאלכוהול, סמים או הימורים). ישנם מקרים שמשולבים בתהליך הטיפול גם תרופות מתאימות אך יש לבחון כל מקרה לגופו ולפעול רק בעצת המטפל או רופא מוסמך.
המאמר נכתב בשיתוף עם ד"ר שרית פוני אשר מעניקה טיפול אישי, זוגי או משפחתי בנהריה. לקבלת פרטים נוספים, ניתן ליצור קשר ב – 072-3726950 או להכנס לאתר האינטרנט שלה.