עצמאיים שמוגדרים עוסק מורשה או עוסק פטור ונקלעים לחובות שאינם יכולים לשלם, חוששים לעתים מפניה לבית המשפט בהכרזה על פשיטת רגל, כיוון שהם חוששים שלא יוכלו להמשיך לנהל את העסק שלהם כל עוד הם תחת ההגדרה הזאת. האמת מעט שונה וכדאי להכיר את החוק לפני שמחליטים מה עושים במצב שכזה.
החוקים העוסקים בעניין פשיטות רגל בישראל עברו רפורמה של ממש בעשור האחרון ולכן כדאי להכיר את החוק טוב יותר לפני שמחליטים אם להכריז על פשיטת רגל כעוסק פטור או עוסק מורשה.
האם ניתן להמשיך בניהול עסק לאחר פשיטת רגל?
הרפורמה החדשה בדיני פשיטת רגל שמוביל אותה חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי משנת 2019 היא בעלת גישה הרבה יותר פשרנית ומתחשבת בחייבים נורמטיביים שצברו את חובם לנושים בתום לב. החוק מקפיד על דאגה לזכויות הנושים אך גם דואג לצרכים של החייב במטרה להוציא את כל המעורבים בדבר מרוצים ככל שניתן.
התהליך של חדלות פירעון ושיקום כלכלי נועד בבסיסו לתת מענה למצב של פשיטת רגל לאדם פרטי ושם דגש על בדיקת היכולות הפיננסיות של החייב להחזיר את החובות שלו או את חלקם לנושים השונים לאורך זמן שיוגדר על ידי בית המשפט (לרוב לאורך כ 3 שנים), תוך כדי מתן תקציב שיספיק עבור החייב ומשפחתו למחייה בתנאים נאותים ושמירה על כבודו. כמובן שלאורך תקופת ההליך יתקיים מצב של הקפאת הליכים נגד החייב והכל מנותב לתהליך עצמו.
התהליך כולל:
- הגשת בקשה להכרזה על פשיטת רגל – פונים לבית המשפט בבקשה להתחלת הליך פשיטת רגל בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים לעניין ותצהיר של החייב על הסיטואציה ואיך נקלע אליה.
- צו כינוס – בית המשפט ממנה נאמן שיבדוק את היכולות הפיננסיות של החייב, הכנסות וחובות שלו, רכוש והון שישנם וכן הלאה. הכול נאסף לדו"ח מיוחד המוגש לבית המשפט.
- דיון בבית המשפט – בית המשפט ייקבע על פי הדו"ח על פריסת תשלומים של החייב לנושים השונים, בדרך כלל לאורך 36 חודשים.
- הפטר חובות – בסיום התהליך ואם החייב עמד בכל ההתחייבויות שלו, יוכרז כפטור מחובות ויחזור לחיי שיגרה.
התייחסות החוק (סעיף 157) למי שהם עוסק פטור או עוסק מורשה במצבים שכאלו, מובילה לכך שאם בית המשפט יימצא לנכון שהדרך הטובה ביותר להחזיר חלק נכבד מהחובות וגם לאפשר לחייב המשך חיי שיגרה ככל שניתן תחת מגבלות שונות, הוא מצב בו ימשיך לנהל את העסק שלו, כך ייעשה.
החוק איננו פשוט ולכן חשוב לשכור את שירותיו של עורך דין פשיטת רגל כדי לקבל יעוץ משפטי שתואם את המצב שלכם כחייבים. כל מקרה שונה מהאחר וגם האפשרויות העומדות לזכות החייבים משתנים בהתאם לכך. אם אתם מנהלים עסק עצמאי ונקלעתם לחובות גבוהים ופניות של הוצאה לפועל או גופים פיננסיים אחרים, כדאי מאוד לפנות לעורך דין פשיטת רגל לבירור האפשרות שלכם להכרזה על פשיטת רגל והמשך ניהול העסק לאורך התהליך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד אביעד גלס – עורך דין פשיטת רגל בחיפה אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי לחייבים בצפון. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בנהריה או עורך דין פשיטת רגל בעכו – עו"ד אביעד גלס הוא הכתובת!