אנו תמיד רוצים את הטוב ביותר לילדים שלנו. כדי לדאוג להם כפי שהיינו רוצים אנו לעשות, למקרה עתידי בו הדבר לא יתאפשר לנו, מומלץ לערוך מסמך הבעת רצון מבעוד מועד. במסמך הזה מסדירים את האפוטרופוס המחליף שלנו והנחיות שעליו לפעול לפיהם. זה המעט שנוכל לעשות עבור עתיד הילדים במקרה שכזה.
האחריות שלנו כלפי הילדים היא מרגע שהם נולדו וכל עוד אנו בריאים וכשירים לדאוג להם. לעתים החיים מקבלים תפנית בלתי צפויה ואנו לא יכולים עוד לדאוג לילדים. הסיבה יכולה להיות מחלה סופנית, תאונת דרכים קשה, פציעה או פגיעה קטלנית, דמנציה או מחלת נפש.
במקרה שכזה מי יטפל בילדים וידאג להם כפי שאתם הייתם רוצים לעשות זאת? בדיוק על השאלה הזאת נותן מענה מסמך הבעת רצון שנמצא תחת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.
מהו מסמך הבעת רצון?
מסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי שבא להסדיר שני נושאים למקרה שהורה או אפוטרופוס של קטין אינו יכול עוד לדאוג לו בכוחות עצמו.
- זהות האפוטרופוס המחליף
- הנחיות למחליף בעניין דרכי טיפול ודאגה לקטין
באמצעות המסמך נאו למעשה מוודאים שהילד שלנו יעבור לידיים דואגות ואוהבות שיגדלו אותו בהתאם להנחיות, תנאים ומגבלות שהעברנו אליהם.
מי יכול לערוך מסמך הבעת רצון?
בישראל יש 3 תנאים לעריכת מסמך הבעת רצון.
על עורך המסמך להיות:
- אפוטרופוס שמונה על ידי בית המשפט והוא קרוב משפחה של החסוי.
- אפוטרופוס למעשה שלא מונע ע"י בית המשפט אך מתפקד ככזה.
- הורה של קטין שמטבע הדברים הוא אפוטרופוס טבעי שלו.
את המסמך ניתן לערוך רק אצל עורך דין שעבר הכשרה לכך והוסמך לעניין זה אצל האפוטרופוס הכללי.
שני הצדדים הנוגעים לעניין (האפוטרופוס\הורה נוכחי והמחליף) חייבים להיות מעל גיל 18, צלולים וכשירים לכך. על שניהם לחתום על המסמך בפני עורך דין.
מה היתרונות של עריכת מסמך הבעת רצון?
יש מספר יתרונות בולטים בעריכת מסמך הבעת רצון:
- שליטה של ההורה\האפוטרופוס על עתיד הקטין – כאשר קובעים את זהות המחליף ומעניקים לו הנחיות לגידול, זאת הדרך הטובה ביותר לשלוט בעתיד הקטין.
- במקרה של הורים גרושים לקטין – הורים רבים אינם מתגרשים ברוח טובה ויש לא פעם אי הסכמות גדולות הנוגעות לאופן גידול הילד המשותף. כאשר יש מסמך הבעת רצון דואגים להבטיח שהחלטות הנוגעות לגידול הילד יהיו תוך כדי התחשבות ברצון שני ההורים ולא רק אחד מהם.
- מניעה של סכסוכים עתידיים – מסמך הבעת רצון קובע מראש את האפוטרופוס המחליף ולכן מונע מאבקים וסכסוכים מיותרים בין בני משפחה או קרובים של הקטין בכל הנוגע לקבלת חסות עליו ועל אופן גידולו.
מה התהליך לאחר עריכת המסמך?
לאחר עריכת המסמך יש להפקיד אותו אצל האפוטרופוס הכללי. כאשר מתקיימים התנאים לכניסת המסמך לפועל, על המחליף להביא הוכחות לכך לאפוטרופוס ולקבל את האישור לכניסת המסמך לפועל. ייתכן ויהיה צורך בדיון בעניין המסמך ובית המשפט אינו חייב לקבל אותו כפי שהוא ויכול לסרב למינוי באותה העת, אך לרוב הוא כן מקבל את אשר במסמך זה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס אשר מעניק שירות לעריכת מסמך הבעת רצון או ייפוי כוח מתמשך בנהריה והסביבה. עורך לירן גודיס מוסמך לעריכת מסמך הבעת רצון או ייפוי כוח מתמשך בהתאם לחוק הכשרות המשפטית ומגיע עד בית הלקוח.