החוק בישראל שם לו למטרה לעזור לכל מי שנמצא חייב ויש נגדו הליך בהוצאה לפועל, להסדיר את החובות שלו, תוך כדי שמירה על כבודו ואפשרות לשקם את עצמו. הליכים של הסדרי חוב שכאלו אפשריים באמצעות עורכי דין לחדלות פירעון ושיקום כלכלי.
חייבים שצברו את החובות שלהם בתום לב ורק עקב התנהלות פיננסית שגויה או חוסר בהכנסה לעומת צבירת הוצאות שהולכות וגדלות ביוקר המחייה הקיים בישראל כיום, בדרך כלל מעוניינים להגיע להסדר חוב עם הנושים שלהם, אך יש מקרים בהם החובות גדולים מדי ו/או שהנושים אינם מעוניינים להגיע להסדר שמוצא להם. במקרה כזה חובה לפנות אל עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
מה תפקידו של עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
תפקידו של עורך הדין הוא לנסות ולהגיע להסכמה על הסדר חובות מקל עבור הלקוחות שלו בטרם נפתח נגדם תיק בהוצאה לפועל והם נכנסים לסחרור של עיקולים, שעבודים, שלילת רישיון נהיגה, איסור יציאה מהארץ ודפיקות מאיימות בדלת. במקרה וזה המצב, ינסה העורך דין לעצור את ההליכים הללו ולנסות לגבש הסכמה על החזר חובות עבור הלקוח שלו (החייב).
במסדרת הרפורמה החדשה יש כמה דרכים להתמודד עם תיק שנפתח נגד חייב בהוצאה לפועל מול נושה אחד או כמה נושים.
ראשית כל עורך הדין יערוך בדיקה מקיפה אודות כל החובות הקיימים, מהות החובות הללו, זהות הנושים, התחייבות של "העדפה לנושה" אם יש כאלו וכן הלאה. לאחר שכל המידע מרוכז בצורה מסודרת ניתן לבחור באחד משלושה מסלולים אפשריים.
המסלולים שעומדים לטובת חייב בהוצאה לפועל:
- הסדר חוב חיצוני ישיר מול הנושה – ניסיון לנהל משא ומתן על הסדר חוב שלא דרך הוצאה לפועל, אלא באופן ישיר מול עורכי הדין של הנושה. מסלול זה מתאים בעיקר מול נושים פרטיים או בעלי עסקים אחרים ופחות מול בנקים או מוסדות מדינה וכדומה. מסלול זה מתאים גם טרם נפתח תיק בהוצאה לפועל כמובן.
- קבלת צו תשלומים בהליך הוצאה לפועל – עורך הדין מציג לרשם ההוצאה לפועל הצעה להסדר תשלומים על פי היכולות ומצבו של החייב. במידה והסדר החוב מתקבל הוא ייפרס על תשלומים שמסוכם עליהם ולרוב יהיה בגובה של מאות עד אלפי שקלים בחודש לכל היותר. במהלך תקופת ההחזר לא יצטברו ריביות ולא יהיו עיקולים או שעבודים נגד החייב.
- הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי – אפשרות זאת היא הקיצונית ביותר ומוכרת בתור פשיטת רגל של אדם פרטי או פשיטת רגל של חברה בע"מ. בהליך זה יש כמה שלבים של התנהלות מול נאמן בית המשפט במטרה להגיע לפריסה של החוב למשך 36 חודשים (בד"כ), תוך כדי מגבלות שיחולו על החייב ומצד שני עצירת כל שאר ההליכים מולו. בסיום הליך זה הוא יקבל צו הפטר חובות ויוכל לצאת לדרך חדשה ללא חובות, נושים או מינוס בבנק.
ההמלצה שלנו היא שאם אתם צוברים חובות ומתקשים להחזיר אותם, מגיעים מכתבי איום מהנושים ואתם לא רואים שיש לכם פתרון ריאלי לזמן הקרוב – פנו לעורך דין עוד לפני שיפתחו לכם תיק בהוצאה לפועל וקבלו יעוץ על האפשרויות שעומדות לפניכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Legal Help – משרד עורכי דין פשיטת רגל בנהריה אשר מעניק ליווי, ייעוץ והגנה משפטית לחייבים בכל אזור הצפון. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בעכו או עורך דין פשיטת רגל בחיפה – המשרד הוא הכתובת הנכונה עבורכם!